Furia
|
|
« : Pa¼dziernik 28, 2012, 19:18:48 » |
|
Tutaj trenujemy ca³ymi grupami, lub samodzielnie (np. je¿eli potrzebujemy ca³± uje¿d¿alniê).
|
|
|
|
|
|
|
Carino
|
|
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 31, 2012, 17:23:51 » |
|
Weszli¶my, Kat przywi±za³a mnie do s³upka i zaczê³a uk³adaæ parkur. Przeszkody wszystkie przeszkody mia³y 180 cm. tylko jedna by³a wy¿sza mia³a 185, przeszkód by³o 8.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2012, 17:41:29 wys³ane przez Carino »
|
|
|
|
|
Carino
|
|
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 31, 2012, 17:41:12 » |
|
Kiedy kat siedzia³a ju¿ na moim grzbiecie ruszyli¶my na pocz±tku k³usem dwa okr±¿enia, lekkie pukniêcie bacikiem i przeszed³em do k³usa, Kat to skraca³a to wyd³u¿a³a krok. Na koñcu doszli¶my do k³usa. Po rozgrzewce ruszyli¶my na parkur. Na pocz±tku by³a stacjonata któr± przeskoczy³em z ³atwo¶ci±, pó¼niej w lewo, zmiana nogi i okser. Nastêpnie jakie¶ piêæ metrów dalej kolejny okser. Skrêcili¶my e prawo i triple barre. Pó¼niej ponownie w prawo i zmiana nogi tam by³a piramida, prosto i skaka³em przez oksera . Pó¼niej znów w lewo i Calvaletti.. Pó¼niej ko³o po hali i ostatnie przeszkoda, ta najwy¿sza pijany okser.. Po zakoñczeniu parkuru zrobili¶my jeszcze kilka kó³ek galopem, pó¼niej k³usem i stêpem. Kiedy kat zsiad³a ze mnie i ponownie przywi±za³a mnie do ko³ka, rozsiad³a³ mnie i zaczê³a czy¶ciæ.
|
|
|
|
|
|
|
Carino
|
|
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 31, 2012, 17:47:28 » |
|
Po rozstêpowaniu postanowiwszy udaæ siê jeszcze na przejarzdzkê po lesie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2012, 16:11:31 wys³ane przez Carino »
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2012, 20:31:05 » |
|
Ness wprowadzi³a mnie na du¿± uje¿d¿alniê. Szybko uwi±za³a mnie u s³upa, podzieli³a halê i ustawi³a kilka przeszkód. Dooko³a nich widaæ by³o wyra¼n± ¶cie¿kê, na której mog³am przeprowadziæ uje¿d¿enie. Stacjonaty, koperty i oksery ustawione by³y tak, abym swobodnie mog³a wykonywaæ wolty, zmiany kierunku itp. Po krótkiej chwili i po mimo mojego sprzeciwu, Nessie zrêcznie wskoczy³a mi na grzbiet i nakaza³a stêpowaæ dooko³a ustawionego toru. Druga czê¶æ hali mia³a nale¿eæ do Carino.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2012, 21:00:17 » |
|
Po kilku ko³ach stêpa Vanessa ¶cisnê³a moje boki ³ydkami i ruszy³y¶my k³usem. Kolejne ko³a k³usem i zmiana kierunku. K³us na drug± nogê i dwie ma³e wolty. Najazd na najmniejsz± przeszkodê - niebiesko-bia³± kopertê. Po niej od razu mocny galop i najazd na stacjonatê na drug± nogê. Nastêpnie dwie pozosta³e oksery i zmiana nogi w galopie. Przej¶cie do k³usa i ponowne przejechanie toru. Kolejne zadanie nale¿a³o do mnie. Vanessa zamknê³a oczy, a ja sama mia³am poprawnie przejechaæ tor. Uda³o siê, z lekkim potkniêciem przy koñcowej stacjonacie, co skutkowa³o niez³± wywrotk± Nessie. Dziewczyna jednak szybko siê podnios³a i powiedzia³a stanowczym tonem: - Jeszcze raz. - bez dyskusji spróbowa³am pokonaæ tor. Tym razem by³o bezb³êdnie. Zadowolona dziewczyna poklepa³a mnie po szyi i podarowa³a kawa³ek marchewki, któr± schrupa³am ze smakiem. Z rado¶ci± i satysfakcj± opu¶ci³am g³owê, lecz napotka³o mnie mocne szarpniêcie wêdzid³a. Zdziwiona poderwa³am g³owê do góry i ruszy³am pe³nym cwa³em, przeskakuj±c przy okazji napotkane przeszkody. Vanessa, o dziwo, utrzyma³a siê na moim grzbiecie i po sp³oszeniu zabra³a siê do pracy. Nakaza³a mi zagalopowaæ i kilkakrotnie zmieniaæ nogi w miejscu. Nastêpnie æwiczy³y¶my k³us wyci±gniêty i zebrany - sz³o doskonale. Po d³ugim treningu moja w³a¶cicielka wreszcie popu¶ci³a poprêg i zaczê³a stêpowaæ. Wtedy ju¿ ca³kiem pewna, ¿e mogê to zrobiæ, opu¶ci³am g³owê i powoli rozlu¼ni³am wszystkie miê¶nie.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2012, 21:30:04 » |
|
Po rozstêpowaniu Ness zdjê³a mi siod³o i po¶piesznie zanios³a je do siodlarni. Dosiad³a mnie na oklep i popêdzi³a do galopu. Ruszy³y¶my z w kierunku padoku...
|
|
|
|
|
|
|
Carino
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2012, 11:36:12 » |
|
Weszli¶my z Kat na swoj± po³owê. Kat wsiad³a na mnie i zaczêli¶my rozgrzewkê.l
|
|
|
|
|
|
|
Carino
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2012, 11:40:01 » |
|
Kiedy skoñczyli¶my rozgrzewkê zacz±³em galopowaæ galopem wyd³u¿onym i skróconym, pó¼niej k³us
|
|
|
|
|
|
|
Carino
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2012, 13:16:16 » |
|
Zaczêli¶my od galopu skróconego, nastêpnie zatrzymanie, uk³on i jazda k³usem skróconym. W prawo, zmiana nogi w k³usie po¶rednim, i ponownie k³us zebrany. K³us lini± ¶rodkow±, wolta w lewo o ¶rednicy 8 m.K³us po¶redni, ci±g w lewo k³us po¶redni i zebrany. Wolta w prawo o ¶rednicy 8 m, ci±g w prawo.Zatrzymanie, piêæ kroków do ty³u i bezpo¶rednie ruszenie stepem po¶rednim. Wlewo, zebranie do pó³ piruetu,w lewo stêpem po¶rednim i to samo tylko ¿e w prawo. Zmiana kierunku stepem wyci±gniêtym, step po¶redni. Nastêpnie galop zebrany z lewej nogi. Zmiana kierunku galopem zebranym, wolta o ¶rednicy 10 m. kantrgalopem. Zwyk³a zmiana nogi, galop zebrany, nastêpnie galop zebrany i po¶redni. Galop zebrany, zwyk³a zmiana nogi. Pó³ ko³a o ¶rednicy 10 m. kantrgalopem. Galop zebrany, zmiana kierunku galopem po¶rednim. K³us po¶redni na linie ¶rodkow±, zatrzymanie nieruchomo¶æ i uk³on.
|
|
|
|
|
|
|
Carino
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2012, 13:21:45 » |
|