Furia
|
|
« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 07, 2012, 21:02:05 » |
|
- Hah. - mruknê³a Vanessa. - Ona ma rujê! Zakwili³am, jakby na potwierdzenie jej s³ów. Ju¿, ju¿ chcia³am zacz±æ cwa³owaæ w stronê ostrego zapachu nieznajomego ogiera, ale nic z tego. Nessie mocno wbi³a siê w siod³o i ¶ci±gnê³a wodze. Pos³usznie i niechêtnie, jednak uspokoi³am trucht. Prychnê³am niechêtnie, lecz ponownie wyci±gnê³am szyjê i rozwar³am chrapy. Mruuuh <3.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 07, 2012, 21:22:50 » |
|
Szykuje siê! Tylko czeka³am, a¿ Furia wypruje w przód. To by³o oczywiste, ¿e gdzie¶ wyczu³a ogiera, a wiêc ja ju¿ siê szykowa³am.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 07, 2012, 21:55:11 » |
|
Ihha! Dosyæ tego dobrego. Mocnym ruchem wyszarpnê³am Ness wodze z r±k i rzuci³am siê w stronê poci±gaj±cego zapachu. Chcia³am natychmiast ujrzeæ zainteresowanie mn± ogiera. Znów szalenie cwa³owa³am i w koñcu zostawi³am pole kukurydzy daleko w tyle. Usilnye próby zatrzymania mnie przez Ness nie skutkowa³y. Z uporem pêdzi³am przed siebie.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 08, 2012, 18:10:10 » |
|
Stanê³am ma³ego dêba i z miejsca ruszy³am cwa³em. El ledwo siê trzyma³a, bo wodze jej wyrwa³am. Z uporem trzyma³a siê mojej grzywy. Pêdzi³am z zapa³em za Furi±.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 13, 2012, 19:50:25 » |
|
Pêdzi³am i pêdzi³am. Przebieg³am przez niewielki lasek i wgalopowa³am na rozleg³e pole czego? Kukurydzy! Ach, roi³o siê tu od tych pól... Ale mniejsza o to! Albowiem wtedy mój delikatny nos wyczu³ ros³ego ogiera, bêd±cego tak blisko, ¿e z podniecenia przeszed³ mnie mocny dreszcz. Zakwili³am g³o¶no i pok³usowa³am do kasztanka. Wyci±gnê³am doñ pysk, rozci±gaj±c ca³e cia³o, aby zapoznaæ siê z jego zapachem. Ten za¶ przybli¿y³ siê w moj± stronê i równie¿ zar¿a³. Grzebnê³am kopytem w ziemi, wyra¿aj±c swoj± niecierpliwo¶æ. Vanessa za¶ ci±gle ze mn± walczy³a. Uda³o jej siê na chwilê odsun±æ mnie od ogiera, lecz na tym siê zakoñczy³o. Szybko wróci³am do swojej pozycji i napiê³am miê¶nie, aby lepiej siê zaprezentowaæ.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #20 : Grudzieñ 14, 2012, 14:41:54 » |
|
Pêdzi³am ile si³ w nogach, a¿ w koñcu stanê³am za Furi±. Popatrzy³am na kasztanka z zachwytem, ale da³am sobie spokój. El przez ten czas wsiad³a porz±dnie w siod³o i zebra³a wodze. Tak jak Nessie próbowa³a mnie odci±gn±æ, ale po chwili odpu¶ci³a. Nie mia³a ze mn± szans. -Widzê, ¿e Furia nie odpu¶ci, a Tiara niestety idzie w jej ¶lady...-powiedzia³a El do Nessie.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 15, 2012, 15:13:41 » |
|
O nie, nie, moja kochana! Nas jest co prawda dwie, ale ogier tylko jeden. Dumnie napiê³am miê¶nie i stanê³am niewielkiego dêba, znów prezentuj±c swe miê¶nie. Kasztanek przybli¿y³ siê do mnie na chwilê i przez moment stykali¶my siê chrapami. Potem jednak znów cofn±³ siê, nieco zawstydzony i parskn±³ cicho. - Na to wygl±da. - jêknê³a Ness, pomiêdzy mocnymi szarpniêciami - próbami zawrócenia mnie i powstrzymania od zalotów.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 15, 2012, 15:17:17 wys³ane przez Furia »
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 15, 2012, 19:50:50 » |
|
Niezadowolona jednak odpu¶ci³am jej tego kasztanka. W koñcu ona mnie chyba znienawidzi, jak odbiorê jej ogiera, zw³aszcza, gdy ma rujê. Odesz³am na bok, ale nie sz³am zgodnie z poleceniami El. Co to to nie! Chodzi³am sobie zadowolona, gdzie chcia³am. -Tiara! Co ty dzisiaj robisz!-krzyknê³a na mnie El. Prychnê³am tylko i nadal robi³am co chcia³am. Poszarpywa³a bez przerwy mój pysk, lecz ja nie zwraca³am na to uwagi. Po chwili zaczê³o to byæ denerwuj±ce. Jednym porz±dnym opuszczeniem ³ba wyrwa³am jej wodze z r±k, a potem oczywi¶cie jak na mnie przysta³o nie da³am jej szansy zebraæ wodzy. Biega³am sobie zadowolona woko³o pola. Raz cwa³em, raz k³usem, raz galopem...
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #23 : Grudzieñ 15, 2012, 21:59:30 » |
|
Zadowolona szybkim odpuszczeniem sobie ogiera przez Tiarê, zakwili³am znów. Wyci±gaj±c szyjê jak najdalej przed siebie, wyrwa³am Ness wodze z r±k i pogna³am cwa³em wokó³ kasztanka. Po chwili moja w³a¶cicielka z³apa³a wodze i spróbowa³a zatrzymaæ mnie, ale nie zdzia³a³a nic oprócz zwolnienia do dostojnego k³usa. Wyci±ga³am nogi daleko przed siebie, napinaj±c miê¶nie. Vanessa nie poddawa³a siê. Rani³a mój pysk mocnymi szarpniêciami, lecz wytrzymywa³am. Ruja i poci±gaj±cy zapach ogiera by³y zbyt silne. - Ciekawi mnie tylko, sk±d wzi±³ siê tak piêkny ogier po¶rodku pola... - odezwa³a siê w koñcu Ness. Po chwili przesta³a siê opieraæ i zaczê³a anglezowaæ, wci±¿ jednak maj±c mocno napiête wodze.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #24 : Grudzieñ 17, 2012, 16:45:11 » |
|
-Wprawdzie mówi±c te¿ mnie to zastanawia. Nie jest wyg³odzony ani okaleczony. Uciek³?-powiedzia³a spogl±daj±c najpierw na Nessie, potem na mnie. Ja z kolei spojrza³am na ogiera. ¯a³owa³am, ¿e to ten ogier przystaje dla Furii. Zniecierpliwiona spojrza³am na Furiê, Nessie i ogiera.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #25 : Grudzieñ 17, 2012, 19:04:47 » |
|
- Nie mam pojêcia... Zastanawiam siê, czy boi siê ludzi... - my¶la³a Ness. Ja za¶ robi³am swoje. Znów ruszy³am lekkim galopem wokó³ ogiera, a ten wpatrywa³ siê we mnie jak zaczarowany. Bardzo mi to pasowa³o. - Sprawd¼my. - powiedzia³a po chwili namys³u Vanessa. - O ile Furia da mi z siebie zej¶æ. - mruknê³a po chwili. Wyszepta³a mi do ucha, ¿e ona chce jedynie podej¶æ do kasztanka, potem z powrotem pozwoli mi zalecaæ siê do niego. Z niechêci± przysta³am na jej propozycjê, a raczej rozkaz, i zwolni³am. Stêpem podesz³am do Tiary i tam siê zatrzyma³am. Pozwoli³am Nessie zej¶æ ze mnie i podaæ wodze Ellie. - Potrzymaj j± momencik. - poprosi³a i odesz³a w stronê ogiera. Obserwowa³am wszystko z zaciekawieniem. Ogier strzyg³ uszami niespokojnie, widz±c, ¿e Vanessa nieuchronnie i z uporem zbli¿a siê do niego. Parskn±³ niespokojnie i kiedy Ness mia³a go na wyci±gniêcie rêki, cofn±³ siê gwa³townie. Moja w³a¶cicielka znieruchomia³a. - A jednak. - mruknê³a nieco zdziwiona faktem, ¿e ogier boi siê ludzi. Powoli ruszy³a w jego stronê, z uporem stawiaj±c ka¿dy krok. Gdy wed³ug kasztanka Ness znalaz³a siê zbyt blisko, stan±³ dêba, wysoko unosz±c przednie kopyta. Vanessa struchla³a. Ju¿ mia³am wyrwaæ siê Ellie, aby obroniæ moj± pani±, lecz ogier najwidoczniej to zauwa¿y³. Szybko opu¶ci³ nogi na trawê i cofn±³ siê znów. Dziewczyna podesz³a do mnie i pog³adzi³a mnie do szyi. W tym czasie kasztanek przybli¿y³ siê do nas nieco. - Co my z nim poczniemy? Nie zostawimy go tu przecie¿... - zastanawia³a siê Nessie.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #26 : Grudzieñ 17, 2012, 20:18:40 » |
|
Ellie odda³a wodze Furii i popatrzy³a na ogiera. -Mo¿e by go tak zabraæ do stajni? Dla mnie to ¿aden problem zajmowaæ siê i Tiar± i tym ogierem. Widaæ,¿e by³ ¼le traktowany. Normalnie traktowany koñ nie boi siê tak panicznie ludzi. -powiedzia³a El po chwili namy¶lenia.-Jak go zostawimy mo¿e siê to ¼le skoñczyæ. Z Tiar± pobiegniemy do stajni i we¼miemy jaki¶ kantar czy co¶. Wtedy by go mo¿na zaprowadziæ.-doda³a.-Przyczep± go nie przewieziemy. Ledwo przecie¿ uda³o ci siê do niego podej¶æ.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #27 : Grudzieñ 17, 2012, 20:31:30 » |
|
Ness zamy¶li³a siê. Lecz mi nie podoba³ siê ten pomys³. Ba³am siê, ¿e Tiara bêdzie zbyt blisko ogiera i on zainteresuje siê ni±. Parsknê³am z dezaprobat±. - Nie trzeba. - powiedzia³a nastolatka po chwili. - Wezmê go. Ods³oni³a gruby pas, do którego przyczepione mia³a cztery mocne lassa. Odpiê³a wszystkie. Trzy zawiesi³a sobie na ramieniu, jedno trzyma³a w d³oni. Wsiad³a na mój grzbiet i przejmuj±c wodze, zaczê³a powoli okr±¿aæ ogiera. S³ucha³am siê, by³am ciekawa rozwoju zdarzeñ.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #28 : Grudzieñ 17, 2012, 21:06:44 » |
|
Odsunê³am siê trochê od ogiera. Nie chcia³am go sp³oszyæ. Furia dosta³aby dopiero FURII.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 18, 2012, 16:16:50 » |
|
Po kilku sekundach Nessie roz³o¿y³a lasso i przypiê³a je do pasa. Tak samo zrobi³a z kolejn± trójk± lin. Po chwili pu¶ci³a wodze i szybkim ruchem zarzuci³a na szyjê kasztanka dwa pierwsze lassa. Liny by³y mocne, nie zerwa³y siê, chocia¿ ogier szarpa³ za nie z ca³ej swojej si³y. Próbowa³am uspokoiæ go parskaniem, lecz moje wysi³ki sz³y na nic. Kiedy ogier szykowa³ siê do dêbowania, dziewczyna przygotowa³a trzecie lasso. Gdy za¶ podniós³ przednie kopyta na odpowiedni± wysoko¶æ, Nessie zarzuci³a na nie linê i zacisnê³a delikatnie, acz na tyle mocno, aby siê nie wyrwa³. Nastêpnie zgrabnie zeskoczy³a z mojego siod³a i przyczepi³a do mnie dwa pierwsze lassa. Z ostatni± link± podbieg³a do tylnych kopyt ogiera i szybko je zwi±za³a, tak, aby móg³ stawiaæ kroki, lecz ¿eby nie móg³ galopowaæ ni k³usowaæ. To samo zrobi³a z przednimi nogami. Z kieszeni wyjê³a niewielk± linê, nieco podobn± do lassa (równie mocn±) i skonstruowa³a z niej prowizoryczny kantar. Spokojnym ruchem za³o¿y³a go ogierowi i podpinaj±c doñ mocn± linkê weterynarza, wskoczy³a na moje siod³o. W tym czasie kasztanek podniós³ siê ju¿ i nieco uspokoi³, jednak nie podda³ siê. Próbowa³ stawaæ dêby, lecz mia³ zbyt ma³o przestrzeni na rozstawienie kopyt. Nie wierzga³ te¿, równie¿ z powodu braku miejsca. Wci±¿ jednak opiera³ siê linom. Zwi±zany siedmioma pêtami, wi³ siê i r¿a³ w¶ciekle, a gniew ten bra³ siê ze strachu. Parsknê³am cicho, i spojrza³am na niego uspokajaj±co, mrucz±c pod nosem. Wiedzia³am, ¿e mnie s³yszy, ten jednak nic. By³am pod wra¿eniem umiejêtno¶ci Nessie. O wszystkim pomy¶la³a! - Lata praktyki. - powiedzia³a skromnie i z u¶miechem, widz±c zaskoczon± minê Ellie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 18, 2012, 16:18:47 wys³ane przez Furia »
|
|
|
|
|
|