Wild Heart
Aktualno¶ci: Zaczynamy przygotowywania do Gwiazdki, któr± byæ mo¿e rozpoczniemy ju¿ na aaf.pl !

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?
Grudzieñ 23, 2024, 20:44:41

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor W±tek: Uje¿d¿alnia z przeszkodami.  (Przeczytany 8705 razy)
Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.
Wiadomo¶ci: 428

Zobacz profil Email
« : Listopad 20, 2012, 17:39:58 »

Tutaj odbywaj± siê treningi skoków.

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2012, 19:55:21 »

[Vanessa]
Spokojnym krokiem wesz³am na uje¿d¿alniê. Zajê³am miejsce trenera i czeka³am na moj± uczennicê. W d³oni dzier¿y³am notes i d³ugopis. Obok mnie sta³a spora skrzynia, a w niej? No có¿... Lon¿a, lasso i inne rzeczy tego typu. Wszystko co mog³o siê przydaæ. Otworzy³am wiêc wej¶cie na uje¿d¿alniê i stanê³am naprzeciw niego, wypatruj±c mojego ucznia.

Tiara
¯wawy rumak.
Wiadomo¶ci: 149

« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2012, 20:01:13 »

[Ellie]
Wesz³am spokojnie do hali i przywita³am siê z Nessie.
-Hej, zaczynamy?

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2012, 20:03:59 »

[Vanessa]
- Witam. - przywita³am siê z u¶miechem. - Podci±gnij poprêg, dopasuj strzemiona i wskakuj na Tiarê. Wyjed¼ dooko³a przeszkód, jed¼ pierwszym ¶ladem po wydeptanym kole. - nakaza³am, a sama zajê³am stanowisko trenera, uwa¿nie obserwuj±c Ellie i co jaki¶ czas notuj±c jej zachowanie w moim notatniku.

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2012, 20:08:04 »

[Ellie]
Pos³usznie wszystko wykona³am i czeka³am na dalsze instrukcje. Patrzy³am na Nessie, która co¶ bez przerwy notowa³a w notesie.

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2012, 20:16:47 »

[Vanessa]
Szybko zapisa³am moje zastrze¿enia i uwagi dotycz±ce jazdy Ellie. Jednym z nich by³o zanotowane:
Zbyt ma³o uwagi po¶wiêca koniowi.
Po kilku ko³ach stêpa, kiedy widzia³am ju¿, ¿e Tiara jest rozstêpowana, nakaza³am:
- Zak³usuj. Dwa ko³a anglezowanego, dwa æwiczebnego i trzy w pó³siadzie.

// Bardziej szczegó³owo opisuj to co robisz. Swoje uczucia (np. stres), zachowanie konia (np. ¿uje wêdzid³o, wierci siê itp.) i to co robisz. Wiêcej szczegó³ów, proszê! //

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2012, 20:26:56 »

[Ellie]
Ze lekkim stresem popêdzi³am Tirarê do k³usa. Pos³usznie wykona³a polecenie. Widzia³am, ¿e Tiara czuje mój stres, ale odziwo nie robi mi na z³o¶æ. By³am jej za to wdziêczna. Uda³o mi siê ruszyæ na dobr± nogê. Po dwóch ko³ach przesta³am anglezowaæ i ruszy³am æwiczebnym. Mniej to lubi³am, ale jednak trzeba by³o. Po ponownych dwóch ko³ach ruszy³am w pó³siadzie. By³am ju¿ troszeczkê zmêczona, a Tiara w dodatku zaczê³am siê wierciæ. Gdy zosta³o nam jeszcze jedno kó³ko klacz zaczê³a lekko opuszczaæ g³owê, ale nie pozwoli³am na za du¿o. Po wykonaniu zadania poklepa³am j± w podziêkowaniu po szyi.

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2012, 20:31:20 »

[Vanessa]
Szczerze ucieszy³am siê z nag³ego zainteresowania koniem Ellie. U¶miechnê³am siê pod nosem i zanotowa³am co¶ w notatniku. Podoba³o mi siê równie¿ to, ¿e dziewczyna nie pozwala przej±æ nad sob± kontroli, chocia¿ musia³a siê jeszcze du¿o nauczyæ.
- Na tamtym ³uku zagalopuj. Jed¼ w pe³nym siadzie przez cztery ko³a, potem pó³siad przez dwa ko³a. - nakaza³am. Wiedzia³am, ¿e dziewczyna jest ju¿ zmêczona, ale nie mog³am na to zwa¿aæ. No có¿, kondycja siê k³ania! Musia³a mieæ wycisk, takie by³y zasady... Zmierzy³am j± wzrokiem i zaczê³am uwa¿nie j± obserwowaæ, ca³y czas co¶ notuj±c.

// Tak lepiej . Dziêkujê. //

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #8 : Listopad 23, 2012, 20:38:05 »

[Ellie]
Zgodnie z poleceniem Nessie na ³uku ruszy³am galopem. Pojecha³am z pe³nym siadzie, tak jak nakaza³a nastolatka, przez cztery ko³a. Tiara zaczê³a prze¿uwaæ wêdzid³o i coraz czê¶ciej opuszczaæ g³owê. Ja na to jej nie pozwoli³am. W duchu obieca³am, ¿e po treningu dostanie smako³yki i du¿o wolno¶ci. Skupi³am siê, aby nie pope³niaæ b³êdów. Po czterech ko³ach w pe³nym siadzie ruszy³am w pó³siadzie. Mia³am to pod kontrol±. Dawniej bardzo du¿o trenowa³am i mój instruktor bardzo czêsto kaza³ mi jechaæ w pó³siadzie. Po wykonaniu zadañ pozwoli³am Tiarze zatrzymaæ siê i opu¶ciæ g³owê na chwilê. Poklepa³am ponownie z wdziêczno¶ci± j± po szyi. Niech wie, ¿e jestem z niej zadowolona.

//Muszê ju¿ koñczyæ. Czy mo¿emy dokoñczyæ trening jutro? Z góry dziêkujê i dobranoc.//

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Listopad 23, 2012, 20:44:37 »

[Vanessa]
Potrz±snê³am obola³± rêk± i zapisa³am ostatnie zdanie:
Uczy siê na swoich b³êdach i stara siê je poprawiaæ.
- Dobrze. - u¶miechnê³am siê. - No to zaczynamy trening. A wiêc witam was na waszym pierwszym treningu skoków na poziomie pocz±tkuj±cym. Zobaczy³am ju¿ co musimy dopracowaæ, a co ju¿ umiesz na tyle, ¿e nie musisz o to w sumie dbaæ. Teraz wróæ na du¿e ko³o i zak³usuj. - nakaza³am. - Anglezuj.
W tym czasie ja podesz³am do jednej z przeszkód i nieco j± obni¿y³am. Mia³a teraz nieca³y metr. By³a to niebiesko-bia³a koperta. Przed ni± widnia³y trzy kolorowe dr±gi, które mia³y pomóc w wykonaniu skoku. Jeszcze raz sprawdzi³am odleg³o¶ci pomiêdzy nimi i nakaza³am:
- Najed¼ na t± kopertê z k³usa. Bez pó³siadu. Po prostu skocz.

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #10 : Listopad 24, 2012, 12:36:25 »

[Ellie]
Wykona³am zadanie pierwsze. Zak³usowa³am z anglezowaniem. Gdy skoñczy³am zatrzyma³am Tiarê i cicho do niej szepnê³am.
-Mam nadziejê, ¿e mnie nie zawiedziesz. Wiem, ¿e tak jak ja lubisz skoki. Zobacz na tamt± przeszkodê i ³adnie przeskocz. Dobrze?- i poklepa³am na otuchê klacz po szyi, a ta parsknê³a. Przygotowa³am siê do skoku i z ma³± pomoc± dr±gów zbli¿y³am siê do koperty k³usem. Odlicza³am w my¶lach "3...2...1... i..." Hop. Po przeskoczeniu zatrzyma³am Tiarê i ponownie poklepa³am po szyi. Na szczê¶cie wszystkie dr±gi by³y na miejscu. Popatrzy³am na Nessie wyczekuj±c na kolejne zadanie.
-Bardzo dobrze siê spisa³a¶. Wiedzia³am, ¿e mnie nie zawiedziesz-cicho szepnê³am do Tiary.

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Listopad 24, 2012, 21:06:28 »

[Vanessa]
- Hmm... Tak... Dobrze. - powiedzia³am po namy¶le. - Postaraj siê skorygowaæ lekkie garbienie siê na przeszkodzie, dobrze? - sprosta³am. Podesz³am do koperty i podnios³am j±. Teraz mia³a metr trzydzie¶ci. Pomiêdzy dr±gami zrobi³am wiêksze odleg³o¶ci. Jeszcze raz sprawdzi³am gotowo¶æ przeszkody i zajê³am swoje miejsce.
- Zagalopuj. Dwa ko³a energicznego galopu i na kopertê. Potem do mnie. - nakaza³am znów. - Pamiêtaj o ³ydkach i ramionach.

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #12 : Listopad 24, 2012, 21:52:05 »

[Ellie]_
-Dobrze.-odpowiedzia³am. Da³am ³ydkê Tiarze, a ta z kolei ruszy³a do¶æ ¿wawym galopem. Utrzymuj±c ci±gle to tempo przebieg³am nakazane dwa ko³a. Zatrzyma³am klacz, poklepa³am j± po szyi i szepnê³am do jej ucha:
-Dasz radê, kochana.-pamiêtaj±c o prostym krêgos³upie i ³ydkach zbli¿y³am siê do koperty. Ponownie odlicza³am w my¶lach "3...2...1... i..." Tiara da³a wielkiego susa nad kopert±. Po skoku zatrzyma³am klacz oraz pochwali³am j±. Skierowa³am j± ww kierunku Nessie. Tiara zaczê³a prze¿uwaæ wêdzid³o.
- I jak?-spyta³am spokojnie

//za b³êdy przepraszam, piszê na telefonie//

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Listopad 24, 2012, 22:20:36 »

[Vanessa]
- Nie zatrzymuj siê przed skokiem, po prostu nakieruj Tiarê na kopertê od razu, ju¿ z ko³a. - wyja¶ni³am. - I nie spinaj siê tak. B±d¼ rozlu¼niona i jednocze¶nie lekko wyprostowana. A ³ydki by³y idealnie przy³o¿one. - u¶miechnê³am siê. Podesz³am do innej przeszkody, ustawi³am j± i nakaza³am:
- Najpierw ko³o galopu, koperta i okser - wskazywa³am kolejno, po czym ponownie zajê³am swoje miejsce, uwa¿nie obserwuj±c Ellie.

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #14 : Listopad 27, 2012, 20:23:38 »

[Ellie]
Nakierowa³am odpowiednio Tiarê. Cicho szepnê³am do niej i da³am ³ydkê. Postara³am siê dzia³aæ zgodnie z nakazami Nessie. "B±d¼ rozlu¼niona, ale sied¼ prosto"-powtarza³am w my¶lach. Po kole galopu, bez zatrzymania ruszy³am na kopertê.Tiara g³adko przeskoczy³a, jak zwykle bez str±cenia poprzeczki, ale gdy zbli¿a³y¶my siê do oksera zaczê³a prze¿uwaæ wêdzid³o. Lekko siê przez to spiê³am, bo pomy¶la³am, ¿e mo¿e zahaczyæ o przeszkodê. Po chwili jednak rozlu¼ni³am siê i przeskoczy³y¶my nad przeszkod±. Uda³o siê! Bez str±cenia. Popatrzy³am na instruktorkê i powiedzia³am pewnie:
-Jakie jest moje kolejne zadanie?

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: