Tiara
|
|
« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 01, 2012, 12:12:00 » |
|
[Ellie] -Koñ okazuje swe zadowolenie poprzez ciche r¿enie oraz ciche parskniêcie. Je¿eli jednak zobaczysz jego ³agodne oczy wiesz, ¿e koñ jest spokojny i zadowolony. Z³o¶æ pokazuje poprzez stukaniem kopytem o ziemiê, po³o¿one uszy do ty³u. Ale mo¿na pomyliæ ten sygna³ z k³adzeniem uszu do ty³u, ale nie p³asko, co oznacza, ¿e koñ ciê s³ucha.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 01, 2012, 12:16:33 wys³ane przez Furia »
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 01, 2012, 12:15:52 » |
|
[Vanessa] - Tak. Dobrze. Oczywi¶cie koñ mo¿e okazywaæ rado¶æ równie¿ poprzez g³o¶ne r¿enie, wrêcz kwiczenie, b±d¼ wierzganie i stawanie dêba. Jak wiadomo, to samo robiæ mo¿e gdy jest z³y, wiêc zachowania te odró¿niamy obserwuj±c oczy i uszy konia. Dobrze...- powtórzy³am. - W jaki sposób odró¿niamy czy koñ galopuje na dobr± nogê, czy na z³±?
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 01, 2012, 12:20:28 » |
|
[Ellie] -Koñ musi galopowaæ na wewnêtrzn±, czyli je¿eli galopuje w lew± stronê, lewa noga musi wychodziæ bardziej na przód, a w praw± stronê - prawa. Je¿eli jednak jedziesz na koniu i chcesz to zauwa¿yæ, to ¿eby to wyczuæ to potrzeba bardzo d³ugo je¼dziæ i znaæ konia, ale najpro¶ciej popatrzyæ w dó³ na ³opatki. Wtedy mo¿esz dostrzec która noga idzie bardziej na przód. To jest wed³ug mnie najprostszy sposób.-powiedzia³am pewnie.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 01, 2012, 12:25:00 » |
|
[Vanessa] - Okey... Tak, rzeczywi¶cie mo¿na tak to zrobiæ. - pokiwa³am g³ow± w zamy¶leniu. - I ostatnie pytanie... Dlaczego i w jaki sposób stosuje siê technikê 'join up' oraz gdzie najlepiej j± stosowaæ?
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 01, 2012, 12:38:37 » |
|
[Ellie] -Najlepiej stosowaæ j± na Round Pen'ie. Ta technika polega na zwiêkszeniu wiêzi i zaufania wobec je¼d¼ca i konia. Je¿eli planuje siê uje¿d¿aæ konia najlepiej skorzystaæ z tej techniki. Na pocz±tku prowadzisz konia na lon¿y. Ka¿esz mu biec k³usem, galopem itp. Pó¼niej odpinasz lon¿ê i znowu ka¿esz mu biec. Przy tych obu czynno¶ciach masz byæ wpatrzona w oczy konia. Po chwili odwracasz siê od konia tak aby¶ go nie widzia³a. Koñ po chwili siê zatrzyma i podejdzie do ciebie. Odejd¼ od konia i id¼ w ósemce, wê¿yku, rób ró¿ne zakrêty (nie trzymaj±c konia!) na przyk³ad, aby sprawdziæ czy koñ ca³y czas bêdzie za tob± chodzi³. Je¶li to zrobi³ to w tym momencie nawi±za³a¶ kontakt z koniem i stworzy³a¶ miêdzy wami wiê¼.-powiedzia³am spokojnie. Ucieszy³am siê, ¿e to ju¿ by³o ostatnie pytanie.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 01, 2012, 12:47:40 » |
|
[Vanessa] Zanim odpowiedzia³am cokolwiek, zamy¶li³am siê d³ugo. Ostatnie pytanie dziewczyna nijako schrzani³a, ale mówi siê trudno. - Hm. Okey. Mo¿e byæ. - mruknê³am tylko i zanotowa³am co¶ na kartce papieru. Kiedy odwróci³am siê z powrotem do Ellie, wiedzia³am ju¿, co mamy robiæ. - Teraz zostañ ta tej wolcie - wskaza³am obszar dooko³a mnie. - i oddaj mi wodze Tiary. - nakaza³am oraz od razu zabra³am wodze klaczy. - S³uchaj mnie uwa¿nie i wykonuj moje polecenia. Odwróæ siê ty³em do g³owy konia. Ca³kiem. Po prostu niew³a¶ciwie usi±d¼ w siodle. - powiedzia³am i ruszy³am ¿wawym krokiem przed siebie, zmuszaj±c Tiarê do energicznego stêpa. - Bez strzemion.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #36 : Grudzieñ 01, 2012, 12:54:15 » |
|
[Ellie] Przekrêci³am siê w siodle i wyjê³am nogi ze strzemion. Czeka³am na kolejne polecenia, a tym czasem z zaciekawieniem patrzy³am na Nessie, która prowadzi³a Tiarê. Mia³am tylko nadziejê, ¿e moja klacz nie zrobi nic z³ego...
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #37 : Grudzieñ 01, 2012, 13:11:22 » |
|
[Vanessa] - Nie spinaj siê. Przypilnujê j±, na pewno. - zapewni³am z u¶miechem. - Teraz lekko po³ó¿ siê na szyi Tiary...
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #38 : Grudzieñ 01, 2012, 13:12:26 » |
|
[Ellie] Rozlu¼ni³am siê i po³o¿y³am na szyi Tiary. Zaufa³am Nessie i jej do¶wiadczeniu.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #39 : Grudzieñ 01, 2012, 13:16:54 » |
|
[Vanessa] - Okey... - wymrucza³am. - Teraz uwa¿nie wczuj siê w ruchy konia... - zaczê³am powoli truchtaæ, a Tiara posz³a w moje ¶lady.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #40 : Grudzieñ 01, 2012, 13:24:59 » |
|
[Ellie] Postara³am siê wykonaæ polecenie. Gdy ju¿ siê wczu³am w ruchy konia lekko skinê³am g³ow±.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #41 : Grudzieñ 01, 2012, 14:20:30 » |
|
[Vanessa] - Okey. Uwa¿aj, teraz bêdziemy wykonywaæ to w k³usie. - powiedzia³am, zwalniaj±c do stêpa. - Jest to jedno z æwiczeñ wspomagaj±cych równowagê, wiêc pamiêtaj o rozlu¼nieniu. Musisz mocno z³apaæ siê nogami. Mo¿esz pomagaæ sobie, lekko przytrzymuj±c siê rêkami. - dokoñczy³am i zaczê³am biec. Oczywi¶cie, Tiara od razu zaczê³a energicznie k³usowaæ.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #42 : Grudzieñ 02, 2012, 11:20:26 » |
|
[Ellie] Rozlu¼ni³am siê i przytrzyma³am siê nogami. Spyta³am siê: -Co mam teraz robiæ?
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
|
« Odpowiedz #43 : Grudzieñ 02, 2012, 12:32:14 » |
|
[Vanessa] Po kilku metrach tego æwiczenia, zatrzyma³am Tiarê i nakaza³am: - Teraz usi±d¼ w siodle tak, jakby by³o to siod³o damskie, czyli tak bokiem. - wyt³umaczy³am, a kiedy Ellie wykona³a polecenie, kontynuowa³am. - Teraz po³ó¿ siê na brzuchu. O, w³a¶nie. - pokiwa³am g³ow±. - To æwiczenie nazywa siê 'pijany je¼dziec'. Bêdziemy je wykonywaæ najpierw w stêpie, a potem w k³usie. Gotowa?
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
|
« Odpowiedz #44 : Grudzieñ 03, 2012, 19:53:30 » |
|
[Ellie] -Gotowa!-krzyknê³am. Czeka³am na kolejne polecenia.
|
|
|
|
|
|
|
|