Furia
|
 |
« : Listopad 20, 2012, 17:39:58 » |
|
Tutaj odbywajÂą siĂŞ treningi skokĂłw. 
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2012, 19:55:21 » |
|
[Vanessa] Spokojnym krokiem wesz³am na uje¿d¿alniê. Zajê³am miejsce trenera i czeka³am na moj¹ uczennicê. W d³oni dzier¿y³am notes i d³ugopis. Obok mnie sta³a spora skrzynia, a w niej? No có¿... Lon¿a, lasso i inne rzeczy tego typu. Wszystko co mog³o siê przydaÌ. Otworzy³am wiêc wejœcie na uje¿d¿alniê i stanê³am naprzeciw niego, wypatruj¹c mojego ucznia.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2012, 20:01:13 » |
|
[Ellie] WeszÂłam spokojnie do hali i przywitaÂłam siĂŞ z Nessie. -Hej, zaczynamy?
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2012, 20:03:59 » |
|
[Vanessa] - Witam. - przywitaÂłam siĂŞ z uÂśmiechem. - PodciÂągnij poprĂŞg, dopasuj strzemiona i wskakuj na TiarĂŞ. WyjedÂź dookoÂła przeszkĂłd, jedÂź pierwszym Âśladem po wydeptanym kole. - nakazaÂłam, a sama zajĂŞÂłam stanowisko trenera, uwaÂżnie obserwujÂąc Ellie i co jakiÂś czas notujÂąc jej zachowanie w moim notatniku.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2012, 20:08:04 » |
|
[Ellie] PosÂłusznie wszystko wykonaÂłam i czekaÂłam na dalsze instrukcje. PatrzyÂłam na Nessie, ktĂłra coÂś bez przerwy notowaÂła w notesie.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2012, 20:16:47 » |
|
[Vanessa] Szybko zapisa³am moje zastrze¿enia i uwagi dotycz¹ce jazdy Ellie. Jednym z nich by³o zanotowane: Zbyt ma³o uwagi poœwiêca koniowi. Po kilku ko³ach stêpa, kiedy widzia³am ju¿, ¿e Tiara jest rozstêpowana, nakaza³am: - Zak³usuj. Dwa ko³a anglezowanego, dwa Ìwiczebnego i trzy w pó³siadzie.
// Bardziej szczegó³owo opisuj to co robisz. Swoje uczucia (np. stres), zachowanie konia (np. ¿uje wêdzid³o, wierci siê itp.) i to co robisz. Wiêcej szczegó³ów, proszê! //
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2012, 20:26:56 » |
|
[Ellie] Ze lekkim stresem popêdzi³am Tirarê do k³usa. Pos³usznie wykona³a polecenie. Widzia³am, ¿e Tiara czuje mój stres, ale odziwo nie robi mi na z³oœÌ. By³am jej za to wdziêczna. Uda³o mi siê ruszyÌ na dobr¹ nogê. Po dwóch ko³ach przesta³am anglezowaÌ i ruszy³am Ìwiczebnym. Mniej to lubi³am, ale jednak trzeba by³o. Po ponownych dwóch ko³ach ruszy³am w pó³siadzie. By³am ju¿ troszeczkê zmêczona, a Tiara w dodatku zaczê³am siê wierciÌ. Gdy zosta³o nam jeszcze jedno kó³ko klacz zaczê³a lekko opuszczaÌ g³owê, ale nie pozwoli³am na za du¿o. Po wykonaniu zadania poklepa³am j¹ w podziêkowaniu po szyi.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2012, 20:31:20 » |
|
[Vanessa] Szczerze ucieszy³am siê z nag³ego zainteresowania koniem Ellie. Uœmiechnê³am siê pod nosem i zanotowa³am coœ w notatniku. Podoba³o mi siê równie¿ to, ¿e dziewczyna nie pozwala przej¹Ì nad sob¹ kontroli, chocia¿ musia³a siê jeszcze du¿o nauczyÌ. - Na tamtym ³uku zagalopuj. JedŸ w pe³nym siadzie przez cztery ko³a, potem pó³siad przez dwa ko³a. - nakaza³am. Wiedzia³am, ¿e dziewczyna jest ju¿ zmêczona, ale nie mog³am na to zwa¿aÌ. No có¿, kondycja siê k³ania! Musia³a mieÌ wycisk, takie by³y zasady... Zmierzy³am j¹ wzrokiem i zaczê³am uwa¿nie j¹ obserwowaÌ, ca³y czas coœ notuj¹c. // Tak lepiej  . Dziêkujê. //
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 23, 2012, 20:38:05 » |
|
[Ellie] Zgodnie z poleceniem Nessie na ³uku ruszy³am galopem. Pojecha³am z pe³nym siadzie, tak jak nakaza³a nastolatka, przez cztery ko³a. Tiara zaczê³a prze¿uwaÌ wêdzid³o i coraz czêœciej opuszczaÌ g³owê. Ja na to jej nie pozwoli³am. W duchu obieca³am, ¿e po treningu dostanie smako³yki i du¿o wolnoœci. Skupi³am siê, aby nie pope³niaÌ b³êdów. Po czterech ko³ach w pe³nym siadzie ruszy³am w pó³siadzie. Mia³am to pod kontrol¹. Dawniej bardzo du¿o trenowa³am i mój instruktor bardzo czêsto kaza³ mi jechaÌ w pó³siadzie. Po wykonaniu zadaù pozwoli³am Tiarze zatrzymaÌ siê i opuœciÌ g³owê na chwilê. Poklepa³am ponownie z wdziêcznoœci¹ j¹ po szyi. Niech wie, ¿e jestem z niej zadowolona.
//MuszĂŞ juÂż koĂączyĂŚ. Czy moÂżemy dokoĂączyĂŚ trening jutro? Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ i dobranoc.//
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 23, 2012, 20:44:37 » |
|
[Vanessa] Potrz¹snê³am obola³¹ rêk¹ i zapisa³am ostatnie zdanie: Uczy siê na swoich b³êdach i stara siê je poprawiaÌ. - Dobrze. - uœmiechnê³am siê. - No to zaczynamy trening. A wiêc witam was na waszym pierwszym treningu skoków na poziomie pocz¹tkuj¹cym. Zobaczy³am ju¿ co musimy dopracowaÌ, a co ju¿ umiesz na tyle, ¿e nie musisz o to w sumie dbaÌ. Teraz wróÌ na du¿e ko³o i zak³usuj. - nakaza³am. - Anglezuj. W tym czasie ja podesz³am do jednej z przeszkód i nieco j¹ obni¿y³am. Mia³a teraz nieca³y metr. By³a to niebiesko-bia³a koperta. Przed ni¹ widnia³y trzy kolorowe dr¹gi, które mia³y pomóc w wykonaniu skoku. Jeszcze raz sprawdzi³am odleg³oœci pomiêdzy nimi i nakaza³am: - NajedŸ na t¹ kopertê z k³usa. Bez pó³siadu. Po prostu skocz.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 24, 2012, 12:36:25 » |
|
[Ellie] Wykona³am zadanie pierwsze. Zak³usowa³am z anglezowaniem. Gdy skoùczy³am zatrzyma³am Tiarê i cicho do niej szepnê³am. -Mam nadziejê, ¿e mnie nie zawiedziesz. Wiem, ¿e tak jak ja lubisz skoki. Zobacz na tamt¹ przeszkodê i ³adnie przeskocz. Dobrze?- i poklepa³am na otuchê klacz po szyi, a ta parsknê³a. Przygotowa³am siê do skoku i z ma³¹ pomoc¹ dr¹gów zbli¿y³am siê do koperty k³usem. Odlicza³am w myœlach "3...2...1... i..." Hop. Po przeskoczeniu zatrzyma³am Tiarê i ponownie poklepa³am po szyi. Na szczêœcie wszystkie dr¹gi by³y na miejscu. Popatrzy³am na Nessie wyczekuj¹c na kolejne zadanie. -Bardzo dobrze siê spisa³aœ. Wiedzia³am, ¿e mnie nie zawiedziesz-cicho szepnê³am do Tiary.
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 24, 2012, 21:06:28 » |
|
[Vanessa] - Hmm... Tak... Dobrze. - powiedzia³am po namyœle. - Postaraj siê skorygowaÌ lekkie garbienie siê na przeszkodzie, dobrze? - sprosta³am. Podesz³am do koperty i podnios³am j¹. Teraz mia³a metr trzydzieœci. Pomiêdzy dr¹gami zrobi³am wiêksze odleg³oœci. Jeszcze raz sprawdzi³am gotowoœÌ przeszkody i zajê³am swoje miejsce. - Zagalopuj. Dwa ko³a energicznego galopu i na kopertê. Potem do mnie. - nakaza³am znów. - Pamiêtaj o ³ydkach i ramionach.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 24, 2012, 21:52:05 » |
|
[Ellie]_ -Dobrze.-odpowiedzia³am. Da³am ³ydkê Tiarze, a ta z kolei ruszy³a doœÌ ¿wawym galopem. Utrzymuj¹c ci¹gle to tempo przebieg³am nakazane dwa ko³a. Zatrzyma³am klacz, poklepa³am j¹ po szyi i szepnê³am do jej ucha: -Dasz radê, kochana.-pamiêtaj¹c o prostym krêgos³upie i ³ydkach zbli¿y³am siê do koperty. Ponownie odlicza³am w myœlach "3...2...1... i..." Tiara da³a wielkiego susa nad kopert¹. Po skoku zatrzyma³am klacz oraz pochwali³am j¹. Skierowa³am j¹ ww kierunku Nessie. Tiara zaczê³a prze¿uwaÌ wêdzid³o. - I jak?-spyta³am spokojnie
//za b³êdy przepraszam, piszê na telefonie//
|
|
|
|
|
|
|
Furia
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 24, 2012, 22:20:36 » |
|
[Vanessa] - Nie zatrzymuj siĂŞ przed skokiem, po prostu nakieruj TiarĂŞ na kopertĂŞ od razu, juÂż z koÂła. - wyjaÂśniÂłam. - I nie spinaj siĂŞ tak. BÂądÂź rozluÂźniona i jednoczeÂśnie lekko wyprostowana. A Âłydki byÂły idealnie przyÂłoÂżone. - uÂśmiechnĂŞÂłam siĂŞ. PodeszÂłam do innej przeszkody, ustawiÂłam jÂą i nakazaÂłam: - Najpierw koÂło galopu, koperta i okser - wskazywaÂłam kolejno, po czym ponownie zajĂŞÂłam swoje miejsce, uwaÂżnie obserwujÂąc Ellie.
|
|
|
|
|
|
|
Tiara
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 27, 2012, 20:23:38 » |
|
[Ellie] NakierowaÂłam odpowiednio TiarĂŞ. Cicho szepnĂŞÂłam do niej i daÂłam ÂłydkĂŞ. PostaraÂłam siĂŞ dziaÂłaĂŚ zgodnie z nakazami Nessie. "BÂądÂź rozluÂźniona, ale siedÂź prosto"-powtarzaÂłam w myÂślach. Po kole galopu, bez zatrzymania ruszyÂłam na kopertĂŞ.Tiara gÂładko przeskoczyÂła, jak zwykle bez strÂącenia poprzeczki, ale gdy zbliÂżaÂłyÂśmy siĂŞ do oksera zaczĂŞÂła przeÂżuwaĂŚ wĂŞdzidÂło. Lekko siĂŞ przez to spiĂŞÂłam, bo pomyÂślaÂłam, Âże moÂże zahaczyĂŚ o przeszkodĂŞ. Po chwili jednak rozluÂźniÂłam siĂŞ i przeskoczyÂłyÂśmy nad przeszkodÂą. UdaÂło siĂŞ! Bez strÂącenia. PopatrzyÂłam na instruktorkĂŞ i powiedziaÂłam pewnie: -Jakie jest moje kolejne zadanie?
|
|
|
|
|
|
|
|