Wild Heart
Aktualno¶ci: Zima... Na le¶nych ¶cie¿kach coraz czê¶ciej spotykamy ch³odny puch - ¶nieg <3. Klimat i pogoda zmieniaj± siê b³yskawicznie. Raz pada upragniony ¶nieg, drugim razem grad... Nieprzewidywalne zachowanie przyrody w niektórych budzi niepokój, a w innych podziw. Na pla¿y zaczyna panowaæ noc, a dnia prawie ju¿ nie zauwa¿amy...

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?
Grudzieñ 23, 2024, 20:51:10

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor W±tek: Uje¿d¿alnia z przeszkodami.  (Przeczytany 8707 razy)
Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.
Wiadomo¶ci: 428

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Grudzieñ 03, 2012, 21:33:29 »

[Vanessa]
No to najpierw stêpem. Spróbuj doj¶æ do tego, aby¶ nie ko³ysa³a siê w przód, ty³, prawo i lewo, lecz jako tako utrzymywa³a równowagê, chocia¿ le¿ysz na brzuchu. - u¶miechnê³am siê pod nosem i przyspieszy³am kroku. Tiara od razu przesz³a w ¿wawy stêp.

Tiara
¯wawy rumak.
Wiadomo¶ci: 149

« Odpowiedz #46 : Grudzieñ 04, 2012, 20:20:29 »

[Ellie]
Spokojnie le¿a³am na siodle. Nie przeszkadza³o mi, ¿e Tiara przyspieszy³a. Nawet tego nie poczu³am i gdybym nie zobaczy³a, ¿e Nessie przyspieszy³a kroku to nawet bym siênie spostrzeg³a.
-Co dalej?-spyta³am z pe³nym opanowaniem i spokojnem

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #47 : Grudzieñ 04, 2012, 20:24:11 »

[Vanessa]
Przyspieszy³am kroku do biegu. Tiara weso³o i ¿wawo truchta³a obok mnie. Przez pierwsze kilkana¶cie kroków zauwa¿y³am, jak Ellie niezno¶nie 'skacze' po siodle, próbuj±c utrzymaæ równowagê.

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #48 : Grudzieñ 04, 2012, 20:28:36 »

[Ellie]
Tym razem odczu³am szybsze têpo. Zaczê³am "skakaæ" po siodle, ale po chwili jednak uda³o znale¼æ mi siê takie rozwi±zanie, ¿e "skakanie" by³o mniejsze^^. Spokojnie czeka³am na dalsze utrudnienie. By³am przygotowana na ka¿d± ewentualno¶æ.

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #49 : Grudzieñ 04, 2012, 20:31:51 »

[Vanessa]
- Ostatnie. - mruknê³am. Zaczê³am biec jak najszybciej mog³am. Utrudnia³o mi to ma³e ko³o, po którym Tiara mia³a galopowaæ (!). Tym razem lekko przytrzyma³am Ellie przy siodle i trzyma³am j± tak do samego koñca æwiczenia. Klacz pos³usznie zagalopowa³a i pozwoli³a siê prowadziæ.

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #50 : Grudzieñ 04, 2012, 20:35:21 »

[Ellie]
"No to galop"- pomy¶la³am i znów próbowa³am znale¼æ dobre rozwi±zanie. Czu³am, ¿e Nessie mnie trzyma, ale mog³a przecie¿ mnie do koñca nie utrzymaæ. Nie jestem w koñcu jak piórko :C. Tak! W koñcu uda³o mi siê rozwi±zaæ mój problem. Du¿o mniej mn± rzuca³o po siodle. Uff....!

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #51 : Grudzieñ 04, 2012, 20:38:45 »

[Vanessa]
Po kilku minutach galopu, nakaza³am Tiarze przej¶æ do stêpa i pozwoli³am Ellie wróciæ do poprzedniej pozycji.
- Ostatni etap. - u¶miechnê³am siê. - Musisz wyt³umaczyæ mi i pokazaæ czego siê nauczy³a¶. Czyli: skok przez stacjonatê, b³êdy najczê¶ciej pope³niane w tym skoku, co grozi przy z³ym wymierzeniu skoku i tak dalej. Najpierw skocz przez t± stacjonatkê - wskaza³am. - A potem stêpuj i opowiadaj.

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #52 : Grudzieñ 04, 2012, 20:54:28 »

[Ellie]
-Dobrze.-powiedzia³am z przekonaniem. Przyjê³am postawê je¼dzieck±. Wyprostowa³am plecy i popêdzi³am Tiarê do galopu. Zbli¿aj±c siê do stacjonaty nie czu³am ju¿ lêku, takiego jak czu³am gdy przeskakiwa³am j± pierwszy raz, Teraz czu³am siê pewnie. Pozwoli³am Tiarze wyd³u¿yæ krok, a gdy mia³a ju¿ wystarczaj±co d³ugi przytrzyma³am j± i g³adko przeskoczy³am przeszkodê. Poklepa³am Tiarê i zwolni³am do stêpa. Zaczê³am opowiadaæ, w miêdzy czasie bior±c przerwê na oddech
-Nierozwa¿ne skakanie przez stacjonaty mo¿e siê skoñczyæ powa¿nym urazem koñczyn koñskich. Niedo¶wiadczony je¼dziec nie powinien skakaæ przez t± przeszkodê. Najpopularniejszym b³êdem przeskakuj±c t± przeszkodê jest niepoprawna postawa. Przed skokiem trzeba wyj¶æ przed konia, aby potem tob± nie zarzuci³o. Ja w³a¶nie pope³ni³am ten b³±d. Aby dobrze przeskoczyæ t± przeszkodê trzeba najpierw wyd³u¿yæ krok konia, ale potem gdy dostatecznie go wyd³u¿y trzeba przytrzymaæ swojego konia. Przed skokiem trzeba wyj¶æ przed konia. Skacz±c stacjonaty galop misi byæ „wy¿szy” i bardziej zebrany.-odpowiedzia³am z pe³nym spokojem. Powoli i wyra¼nie.

Furia
Przewodnik Stada
Odwa¿ny rumak.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #53 : Grudzieñ 04, 2012, 21:20:09 »

[Vanessa]
- Bingo! - ucieszy³am siê i pokiwa³am g³ow±. - Brawo. Og³aszam, ¿e ty i Tiara zaliczy³y¶cie swój pierwszy trening na poziomie pocz±tkuj±cym! Gratulujê! Mam nadziejê, ¿e siê nied³ugo znów zobaczymy na jednej z sal treningowych. - u¶miechnê³am siê i wskazuj±c wyj¶cie, da³am do zrozumienia Ellie, ¿e ju¿ koniec treningu. Sama za¶ powolnym krokiem wymaszerowa³am z uje¿d¿alni.

[zt]

Tiara
¯wawy rumak.

« Odpowiedz #54 : Grudzieñ 04, 2012, 21:22:47 »

[Ellie]
Zesz³am z Tiary i z uznaniem poklepa³am j± po szyi.
-Bez ciebie nie uda³oby mi siê. Dziêkujê.-powiedzia³am, a Tiara jakby zrozumia³a tryknê³a mnie pyskiem. Wyprowadzi³am j± z uje¿d¿alni.

Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: